3 główne składniki sushi

Sushi to stara japońska potrawa z gotowanego ryżu, zwykle z pewnym poziomem soli i/lub cukru, w towarzystwie wielu innych składników, w tym owoców morza, zwykle surowych i innych warzyw. Styl sushi, a nawet jego prezentacja, bardzo się zmieniają, ale podstawowy składnik, „ryż do sushi”, jest zawsze ten sam, czyli wodorosty. Istnieją dwa style sushi, amerykański i japoński, które są powszechne w Stanach Zjednoczonych. W obu stylach ryż ułożony jest na arkuszu wodorostów nori. W stylu amerykańskim ryż układa się na blasze z nadzieniem pomiędzy nori. W stylu japońskim ryż kroi się na kawałki wielkości zapałek.

Podstawowym przygotowaniem do sushi jest połączenie surowej ryby, ugotowanego ryżu i różnych dodatków, między innymi w celu przygotowania sushi roll. Wiele osób woli robić własne sushi w domu, ale w restauracjach sushi i niektórych supermarketach dostępnych jest wiele zestawów. W niektórych przypadkach sushi bar przygotuje sushi dla klientów, chociaż może to być droższe niż przygotowanie go w domu. Wielu Japończyków lubi przygotowywać sushi w publicznej restauracji, chociaż nieczęsto robią to w domu.

Większość japońskich restauracji używa tradycyjnej, suchej ryby sashimi do swoich rolek sushi. Nazwa „sushi” pochodzi od samego słowa „sushi”, które po japońsku oznacza „rybę”. Ponieważ większość ryb nie jest jadalna, typowym składnikiem jest jakiś rodzaj wodorostów, miękki lub twardy. Rybę przygotowuje się dodając do wodorostów wasabi, smaczne, surowe zioło.

Sushi może również zawierać elementy takie jak marynowany imbir, marchew, awokado i szparagi. Czasami surową rybę miesza się z octem ryżowym i gotuje. Ocet jest dodawany w celu zachowania rybiego smaku surowej ryby. Dodaje się marynowanego imbiru, ponieważ imbir nadaje japońskiemu sushi świeży, ostry smak. Często dodaje się również surowe owoce (takie jak mango lub awokado), a także różne przyprawy, w tym wasabi. Większość sushi w restauracji będzie miała niezbędne dodatki, ale klienci mogą sami sobie pomóc i dodać dodatkowe elementy, które ich zdaniem są interesujące.

Salami, najczęstszy składnik rolek sushi, robi się z wędzonego łososia. Ryba jest najpierw marynowana w occie, a następnie pozostawiona na noc w occie. Następnego dnia kroi się go w paski i pozostawia do wyschnięcia. W tym momencie umieszcza się go na patelni z krótkim czasem grillowania. Gdy ryba jest gotowana na grillu, jest gotowa na sushi.

Trzeci składnik, ryż, nadaje sushi lekką, chrupiącą konsystencję. W tradycyjnym sushi ryż jest używany tylko jako baza do posypywania, np. dodawania sosu sojowego i nasion sezamu. W rolkach sushi ryż składa się z surowej ryby. Podczas procesu krojenia ryż często gotuje się przed innymi składnikami.

Ostatni główny składnik, ryba marynowana, jest bardzo pożywny. Marynowane ryby są przygotowywane przez moczenie ryb w wodzie, a następnie przechowywanie w lodówce przez kilka dni. Ryba jest następnie peklowana w occie. Ocet dodaje kwasowości, która zabija bakterie i pomaga zachować świeżość ryb. Ze względu na wysoką zawartość kwasu, ryba będzie szara, a nie różowa, gdy jest marynowana.

Chociaż sushi można zrobić z wielu popularnych składników, trzy wymienione powyżej są najczęściej używane. Inne składniki, które mogą być użyte to: surowa ryba, ryż, ocet i sfermentowane wino ryżowe zwane sake. Jednak trzy wymienione powyżej składniki są tym, o czym myśli większość ludzi, gdy słyszą słowo sushi. Sushi to japońska odpowiedź na hamburgera, sushi roll to prawdopodobnie jedno z najsłynniejszych dań na świecie, a marynowana ryba to uczta, którą cieszy się na całym świecie.